
تاریخچهای از شرکت فناوری بنیاختههای رویان
شرکت فناوری بن یاخته های, رویان از سال ۱۳۸۴ ذخیره سازی سلول های بنیادی خون بند ناف نوزادان تازه متولد شده را آغاز کرده و تا کنون موفق به ذخیره سازی بیش از یکصدهزار نمونه بندناف شده است.
این بانک با داشتن ۳۰ نمایندگی در استان های مختلف توانسته است، با استاندارد سازی فرآیند جمع آوری و فریز نمونه های خون بندناف و همچنین مراکز پیوند علاوه بر درمان بیماری های بدخیم و نجات جان انسان ها و افزایش چشمگیر امید به زندگی در کشور، از خروج ده ها هزار دلار ارز برای تامین سلول از سایر کشورها جلوگیری کند.
شرح فعالیت
بانک خون بندناف همانطور که از نام آن پیداست، شرایطی را فراهم می کند تا سلول های بنیادی موجود در خون بندناف تحت شرایط خاصی جمع آوری شده و در بانکی ذخیره شود تا اگر زمانی به سلول های بنیادی برای پیوند نیاز داشتیم ، این منبع ارزشمند براحتی در دسترس باشد و بتوان برای پیوند از آن استفاده کرد .
در کنار منابعی که امروز برای به دست آوردن سلول های بنیادی مطرح است بحث خون بندناف که زمانی به عنوان زباله بیولوژیک دور ریخته می شد ، مورد توجه قرار گرفته است . خونی که در دوران بارداری مادر، در بندناف و جفت جریان دارد و بعد از تولد دور ریخته می شود.
منبعی از سلول بنیادی ، بخصوص سلول های بنیادی خونسازی است که می توان در روند درمان بیماری های بدخیمی مانند تالاسمی ، انواع سرطان های خون ، بیماری های نقص سیستم ایمنی بدن و همچنین کم خون های مادرزادی که منشاء خونی دارد ، مورد استفاده قرار گیرد.
بنیان – اولین پایگاه اطلاع رسانی سلول های بنیادی ایران
پایگاه اطلاع رسانی سلولهای بنیادی ایران “بنیان” در سال ۱۳۹۰ با هدف اطلاع رسانی موثق در حوزه سلولهای بنیادی از سوی روابط عمومی شرکت فناوری بن یاخته های رویان آغاز به کار کرد. هدف این پایگاه اطلاع رسانی، انتشار جدیدترین اخبار درمان بیماریها با استفاده از سلولهای بنیادی است. چکیده و متن کامل مقالات علمی با موضوعات درمان انواع بیماری ها به کمک سلول های بنیادی نیز از دیگر مباحث ارائه شده در این پایگاه خبری است.
در این پایگاه بخش فرصتهای تحصیلی برای درج پذرش دانشگاه های معتبر دنیا در زمینه سلول های بنیادی جهت اطلاع اساتید و دانشجویان قرار گرفته است. علاقهمندان می توانند اخبار روز دنیا را از این پایگاه علمی با آدرس www.bonyannews.ir دنبال کنند.
آزمایشگاه پردازش
اصلیترین مرحله از فرآیند ذخیرهسازی سلولهایبنیادیخونبندناف پس از انتقال نمونه، انجام جداسازی سلولهای بنیادی با دو روش دستی و اتوماتیک (سیستم سیپکس) است.
فرآیند جداسازی سلولهایبنیادیخونبندناف در آزمایشگاه پردازش، پس از بررسی اولیه نمونه خون دریافتی (از نظر وزن، حجم و تعداد سلول اولیه و تایید قابلیت فریز یا فسخ قرارداد) صورت میپذیرد.
بررسی آمار سالهای گذشته، نشاندهنده افزایش میانگین ریکاوری سلولهای ذخیره شده است که از مهمترین شاخص های کیفی بهشمار میرود. این شاخص از ۷۴٫۳ درصد در سال ۹۰ به ۸۷٫۳ درصد در سال ۹۲ رسیدهاست و از دلایل بهبود این شاخص، میتوان به کاهش زمان جمع آوری نمونه تا شروع فرآیند جداسازی، ارتقا کیفیت عملکرد خونگیران، بهبود کیفیت نمونههای ورودی، به روزرسانی تجهیزات و روشهای جداسازی استفاده شده و افزایش مهارت و تجربه پرسنل شاغل در این بخش اشاره کرد.
آزمایشگاه HLA
تعیین شاخص های ژنتیکی سطحی سلول (HLA) به این منظور انجام میشود که بتوان از اطلاعات جمعآوری شده در آزمایشگاه، برای یافتن نمونهای مناسب برای انجام پیوند سلولهای بنیادی خون بندناف استفاده کرد.
شاخصهای ژنتیکی پس از تعیین، در بانک اطلاعات HLA ذخیرهسازی و نگهداری میشوند. تا کنون در بانک HLA شرکت فناوری بن یاختههای رویان، اطلاعات نزدیک به ۳۶ هزار نمونه ذخیرهسازی شدهاست که در نوع خود در سطح منطقه بینظیر است.
.بدیهی است هرقدر، تعداد نمونه ثبت شده در این بانک بیشتر باشد، شانس یافتن نمونه مناسب برای پیوند نیز بیشتر خواهد بود. نکته حائز اهمیت این است که بر روی هر سلول، ۶ جایگاه آنتی ژن وجود دارد که برای انجام پیوند در فرد دهنده و گیرنده، تطابق این ۶ جایگاه آنتی ژنی است.
اطلاعات ثبت شده در این بانک کاملا محرمانه بوده و با توجه به اینکه نمونهها در مالکیت خانوادهها است، برای هرگونه استفاده از اطلاعات HLA و در نهایت تصمیم برای پیوند، حتما رضایتنامه کتبی از خانواده دریافت خواهد شد.
آزمایشگاه سرولوژی
به منظور بررسی و اطمینان از سلامت خون بندناف، بر اساس استانداردهای جهانی تستهای عفونی بر روی نمونه انجام میشود تا از انتقال عوامل عفونی به فرد گیرنده سلولهای بنیادی جلوگیری شود. آزمایشهای عفونی عبارتند از: HBS.Ag, Anti-HBC, Anti-HBS, CMV (IgG,IgM), HCV.Ab, HIV PCR, HCV PCR, HTLV, RPR.
آزمایشگاه فلوسایتومتری
در این آزمایشگاه، بررسی مارکرهایی که توسط سلولهای بنیادی بیان میشوند CD34+ و CD45+ و همچنین تعیین تعداد دقیق (شمارش مطلق) و کارایی (Viability) از تکنیک فلوسایتومتری استفاده میشود.
آزمایشگاه میکروب شناسی
اطمینان از سلامت نمونه خون بندناف وعاری بودن آن از هرگونه آلودگی میکروبی به طور جدی مورد توجه بخش کنترل کیفی است. این بررسی در آزمایشگاه میکروب شناسی انجام میشود و در صورتیکه آلودگی نمونه با عوامل میکروبی بیماریزا به اثبات برسد نمونه از پروسه فریز خارج میشود.
مهمترین علت آلودگی میکروبی، آلودگی حین انجام خونگیری از بندناف در اتاق زایمان است که خوشبختانه با آموزشهای مداوم کارشناسان خونگیری، از آلودگی به میزان قابل توجهی کاسته شده است.
واحد تحقیق و توسعه
همگام با پژوهشهای پیشرو در زمینه سلولهای بنیادی، به منظور کارآمدی مطلوب پیوند سلولهایبنیادی خون بند ناف، تعداد قابل توجهی از تحقیقات برای شناسایی ظرفیت خون بند ناف در زمینه طب ترمیمی در حال انجام است.
و در حال حاضر این واحد در حال انجام مطالعات بر روی تکثیر این سلولها در آزمایشگاه به منظور بهرهوری بیشتر از نمونههای ذخیره شده است. بدون شک، با رشد عرصه سلولدرمانی و طب ترمیمی، کاربردهای بالینی خون بندناف نیز رو به افزایش خواهد داشت. وظیفه این شرکت، انجام پروژههای طرح ریزی شده در سازمان در راستای بهبود عملکرد و افزایش بهرهوری است.